Články/

Jak na pohodovou adaptaci

Máte doma školkáčka! Nástup do předškolního zařízení je veledůležitým mezníkem v životě dětí, ale také vás. Najednou dáváte to nejcennější co máte někomu, ke komu si potřebujete vybudovat dostatečně silnou důvěru.

Vaše výchovné přesvědčení a přístup k dětem by měl být velmi podobný s institucí, do které vaše dítko bude docházet. Určitě je potřeba připravit hlavně vás, rodiče, na nástup dítěte do dětské skupiny, protože jak je známo, děti jsou zrcadla a když budeme v klidu a v pohodě my, budou takové i naše děti. Možná to zní jako klišé, ale z našich dlouholetých zkušeností práce s dětmi to opravdu platí.

Pojďme se společně snažit tento přechod od laskavé náruče rodičů do laskavé náruče pečujících osob maximálně zpříjemnit. Každé dítko, které k nám do dětské skupiny přichází, je naprosto jiné. Má jiné rituály, zvyky, pochází z jiné rodiny. Proto recept na úspěšnou adaptaci není jiný než jen trpělivě sledovat každé děťátko zvlášť, upřímně komunikovat s rodiči a být taky tak trochu nad věcí. Připravit hlavně dospěláky na to, co je čeká a jak mohou být dětem při tomto důležitém životním mezníku těmi nejlepšími parťáky.

Příprava na nástup do školky

Zkuste s dítětem mluvit o školce dostatečně dopředu. Minimálně dva až tři měsíce předem zařaďte školku do společných her. Čtěte „školkové“ knížky, kterých je na trhu nepřeberné množství, hrajte si s plyšáky či panenkami na hry v kolektivu. Ukažte dítěti, co vše za aktivity ve školce bude zažívat: tancujte, zpívejte, malujte, tvořte,… nejlépe dopoledne ve stejnou dobu. S tím souvisí i rituály – popřemýšlejte, jak do školky budete jezdit a kolik času vám cesta zabere. Zkuste s dětmi vstávat ve stejný čas a zapojit rituály, které vám usnadní ranní shon při všedních dnech. Nechte děti připravovat si samotné oblečení a věci, ve kterých do školky půjdou, a to vždy večer před usnutím. To vše ještě předtím, než školka začne „naostro“. Mluvte o školce v pozitivních konotacích, berte to jako oslavu a velkou událost. Zavzpomínejte, jaké to bylo, když jste do školky chodili vy samotní. Dejte na lednici vaši školkovou fotografii a vyprávějte zážitky s rybičkovou pomazánkou, hřištěm na sídlišti nebo kakaem se škraloupem. Na procházkách ukazujte skupinky v reflexních vestičkách a stopujte je na hřiště. Rozpovídejte se o vaší práci a o tom, co budete dělat, mezitím co si vaše dítě bude ve školce hrát.

Uspořádejte společný nákup věcí, které bude dítko ve školce potřebovat. Nechte děti vybrat si oblíbené bačkůrky či oblečení do školky. Zapojte je do příprav, čtěte emaily s programem školky nebo ukazujte fotky.

Je to tady!

První dny ve školce mohou být náročné. Zkuste s tím dopředu počítat a neplánovat si ty nejdůležitější pracovní schůzky a rozhodnutí.

První dny ve školce mohou být náročné. Zkuste s tím dopředu počítat a neplánovat si ty nejdůležitější pracovní schůzky a rozhodnutí. Dodržujte rituály, které jste si natrénovali už před samotným nástupem do školky.

Před odevzdáním dítěte do školky buďte klidní, pozitivní a vždy dítěti řekněte, kdy si pro něj přijdete. Tento slib je nutné dodržet. Každý den bude v přední části EP Kids připravený ranní mini úkol, který by měl loučení zpříjemnit a dopřát vám a vašim dětem společnou chvilku. Loučení se snažte neprodlužovat a důvěřujte nám, že kdyby se s vaším dítkem dělo cokoli nestandardního, hned vám voláme. První dny může adaptace probíhat tak, že děti chodí na pár hodin a vy čekáte v naší coworkingové místnosti. Je lepší chodit do školky každý den na pár hodin než jednou za týden na celý den. Postupně dobu ve školce prodlužujeme. Vše je ale individuální a nedokážeme vám přesný scénář říci dopředu.

Utvořte si s dětmi tedy krátký, láskyplný rituál, který bude stejný a vždy jasně ukončený. Slzičky nejsou nic neobvyklého, naopak – jsou zdravé a přirozené. Pečlivě sledujeme, jestli se dítě za minutku „otřepe“ a zapojuje do nabízených aktivit nebo potřebuje rodiče mít ještě chvíli u sebe. Budeme vděční, když nám v tomto budete důvěřovat a budeme spolupracovat.

Většina dětí se při dodržování těchto „pravidel“ adaptuje velmi rychle. Když uvidíme, že dítě ještě není na školku připravené, rozhodně vám to řekneme a budeme individuálně postupovat dál.